subota, 28. siječnja 2012.

Kalorije

Kalorije, non stop se spominju, računaju i cijela se prehrana oko njih vrti. No, što su točno kalorije? Kako se računaju i što znače u prehrani? Pa, krenimo redom! 

Što su kalorije?

U svojoj osnovi, jedna kalorija (cal) je energija potrebna da se 1 gram vode zagrije za 1°C. Prevedeno na jezik hrane, kalorije su energija koja se oslobađa iz hrane tijekom procesa razgradnje. I da ne bude zabune, ono što piše na deklaraciji je kilokalorija, tj. kcal i u pravilu kad se u govoru koristi riječ kalorija, misli se baš na tu kilokaloriju. Na deklaraciji je još navedena i druga mjera za energiju, kilojoul (kJ). 1 kcal = 4,2 kJ. 

Koliko mi je kalorija onda potrebno?

E sad, kad smo riješili osnove idemo dalje. Da li ćemo se debljati ili mršaviti, rasti (u obujmu mišića) ili ne, ovisi o unosu kalorija i potrošnji. Da, prva stvar je tako jednostavna, unosi manje nego ti je potrebno i mršavit ćeš. Vrijedi i obrnuto, ne možemo očekivati napredak i mišićni rast ako se hranimo kao vrapčići.
Odrediti potreban kalorijski unos hrane možemo na dva načina. Eksperimentalno i računski. 

Eksperimentalno određivanje dnevnog unosa

Eksperimentalno se to izvodi ovako: najmanje tri dana u tjednu, a najbolje svaki dan u tjednu, trebate pisati što ste sve unijeli od hrane i pića. Dakle i kavu s malo mlijeka, i voćni sok, pa i onaj mali keksić što dobijete u kafiću. Ako pišete samo tri dana, onda bi bilo dobro da su dva dana radna, a jedan neradni dan. Kad tako sve detaljno napišete, što u početku zahtijeva dosta truda i vaganja i praćenja, onda lijepo se bacate na računicu i zbrajate i oduzimate dok ne dođete do konačnog zbroja. Zbrojite sve vrijednosti, podijelite s brojem dana i dobili ste svoj prosječan dnevni unos. S njim dalje radite ono što želite. A o tome ćemo malo kasnije. Prednosti ovog koncepta je što točno vidimo koliki je unos i uzete su u obzir osobne različitosti, adaptacija organizma, što kod računanja prema jadnadžbama nije tako. Što je mana? Pa mana je ta, što ljudi kad krenu zapisivati što su sve jeli imaju tendenciju smanjiti unos automatski i nesvjesno. 

Računsko određivanje dnevnog unosa

Računski, dnevni kalorijski unos se bazira na Harris - Benedict jednadžbi, te se obično uzima u obzir tjelesna fizička aktivnost (TA). Harris - Benedict jednadžba određuje razinu bazalnog metabolizma. Bazalni metabolizam je onaj broj kalorija koji organizam troši u mirovanju. Dakle, dok spavamo naše tijelo troši energiju za rad srca, za disanje, za održavanje mišića, rad mozga, pluća i svih unutarnjih organa. BMR (basal metabolic rate) uzima u obzir godine, visinu, tjelesnu težinu.

Za muškarce:
Koliko koja hrana uopće sadrži energije?
Kad uzmemo u obzir makronutrijente:
1 g proteina daje 4 kcal
1 g ugljikohidrata također daje 4 kcal
1 g masti daje čak 9 kcal
1 g alkohola 7 kcal. Dobro je imati na umu ;)
Sada vidite zašto kolači i lisnato tijesto (puno masnoća, brzih ugljikohidrata) nisu najbolja ideja. I sad je jasno zašto jedna čokolada sadrži energije kao i prosječan ručak koji čini 150 g piletine sa žara, šalica kuhane riže i salata sa žlicom maslinovog ulja.
Da bi vidjeli koja hrana koliko čega sadrži, okrenite  i čitajte deklaraciju, trebalo bi biti sve napisano. Čak i u našoj Hrvatskoj. S druge strane, imate lijepu stranicu: http://nutritiondata.self.com/ gdje imate mnogo podataka za svaku namirnicu. S treće strane, krenite koristiti vagu, dobro će Vam doći u početku i nećete se moći zavarati. I još jedna praktična stvar kod računanja kalorija, imajte na umu da je obično sve izraženo na 100 g namirnice ako nije drugačije navedeno. I pazite, ako piše sirova pileća prsa, onda pileća prsa vagajte prije pripremanja. Ako piše pečena, onda uzimate težinu pečenog pileta (npr. kad kupujete gotovu hranu u supermarketu).

1 komentar: