petak, 10. veljače 2012.

Stevia (Stevia rebaudiana)

Zamislite raditi slastice i konzumirati slatko bez straha od suvišnih kalorija! Ili zamijeniti zaslađivače nečim prirodnim bez bojazni od kancerognih i mutagenih svojstava!! Nakon dugo vremena zabranjivanja i izbjegavanja istraživanja, kao i raznih manipulacija i na na našem tržištu je kroz mala vrata ušla biljka stevia, koja je radi svojih svojstava definitivno biljka budućnosti.

Uvod

Stevia je biljka zelenih listića koja se godinama koristila kao zaslađivač u zemljama južne i srednje Amerike. Krajem 19. stoljeća, švicarski botaničar Moises Santiago Bertoni je tijekom svojeg istraživačkog pohoda po Paragvaju prvi opisao biljku kao i njezin slatki okus. Tek 1931. su odrađena prva istraživanja na biljci i izolirani su glikozidi koji steviji daju slatki okus.
70-ih godina prošlog stoljeća Japan je prvi počeo sa sadnjom i kultivizacijom stevie na veliko te korištenjem u zamjenu za klasična umjetna sladila poput ciklamata i saharina. Lišće biljke, tekućinski ekstrakti kao i pročišćeni steviozidi su se počeli koristiti kao zaslađivači. Danas je Kina najveći izvoznik steviozida.




Sastav

Stevia je sastavljena od glikozida:  steviozid i rebaudiozid. Iako u početku demonizirana i predstavljana kao kancerogena i mutagena, kasnije studije su potvrdile netoksičnost stevie kao i njezinih produkata metabolizma (steviola, steviozida i rebaudiozida A). Čista stevia se u crijevima djelomično razgradi do spoja steviola koji prolazi membranu crijeva i dalje se izlučuje urinom i djelomično fecesom bez ikakve naknadne razgradnje. Iz tog razloga je stevia i stekla svoju popularnost jer praktički nema kalorijsku vrijednost. Rebaudiozid A se ekstrahira i koristi kao sladilo u prahu ili tekućini. On je 250 - 300 puta slađi od šećera, otporan na povišene temperature (i do 95°C) i promjene pH vrijednosti te u želucu ne fermentira i ne stvara probavne tegobe.

Utjecaj na zdravlje

S obzirom na svoj sastav stevia je odlična kod osoba na redukcijskoj dijeti. Daje osjećaj slatkoće i dopušta vam da uživate u hrani, a bez dodatnih kalorija. Također, iz istog je razloga pogodna za dijabetičare. Smatra se da pojačava inzulinsku osjetljivost što je od velike važnosti kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.
Dok je u početku stevia bila zabranjena, danas pojedine države dopuštaju njezin uvoz. Naime, šećerni lobi je isprva vršio veliki pritisak na meritorne službe jer je stevia jednostavno sladilo bez ograničenja. Nakon dodatnih istraživanja, kad se potvrdila njena neškodljivost, pojedini veliki proizvođaču su je počeli koristiti kao zaslađivač. Iako je Americi dopuštena kao dodatak prehrani, danas je koriste i Coca cola i Pepsi i čini oko 40 % proizvodnje.

U Hrvatskoj je situacija još uvijek u sivoj zoni. Prema Pravilniku o dodacima prehrani biljka Stevia rebaudiana se može registrirati, ali ipak registraciju neće dobiti dok se Europa ne dopusti uvoz. Za sada, od svih EU zemalja jedino Francuska uvozi steviu. Međutim, vi najnormalnije možete kupiti sadnice stevie kao i osušene listiće. A iako joj uvoz još nije dozvoljen možete je naći na tražištu u obliku praha, tekućine ili tabletica. Ona ima svoj gorkasti aftertaste koji se načinom ekstrakcije i tipom proizvodnje može izbjeći. Trebat će vam vjerojatno i nešto vremena da se naučite na vrstu slatkoće koji pruža.

Kako ju koristiti?

S obzirom na svoju iznimnu termičku stabilnost možete ju slobodno koristiti i za izradu kolača i prilikom pečenja, kao i dodavanjem u razne sokove. Imajte na umu da su listići stevie manje slatki i da ćete ih koristiti u većoj količini od praha ili tekućinskog ekstrakta. Morat ćete malo eksperimentirati dok ne dobijete pravi osjećaj za količinu.

Poduzmite već danas nešto za svoje zdravlje i zamijenite sva sladila i šećer steviom ;)

Nema komentara:

Objavi komentar